1403/6/21
تب دنگی یا دانگی
نام دیگراین بیماری "تب استخوان شکن" است ویک بیماری ویروسی منتقله توسط نیش پشه آئدس آلوده به ویروس به انسان است. این بیماری جزو بیماریهای شایع در مناطق گرمسیرو شبهه گرمسیراست. نیمی از جمعیت جهان در معرض این الودگی قرار دارند و سالیانه بین 100 تا400 میلیون نفر به آن مبتلا می شوند.
پشه ائدس به ببرآسیایی مشهوراست و در روز فعال است وانتقال ازپشه به انسان، انسان به پشه و پشه به پشه انجام میگردد.
تب دانگی درمعدودی از افراد به دو نوع خطرناک و کشنده تبدیل می شود . گونه اول تب هموراژیک است که موجب خونریزی، ترشح مایعات و کاهش پلاکت های خونی فرد می شود. گونه دوم سندرم افت فشار شدید دنگی است. بانوان باردار و نوزادان بیشتر در معرض نوع کشنده هستند. ویروس دانگی دارای چهار گونه مختلف است ویک فرد اگربه یک گونه الوده شود همیشه نسبت به این یک گونه مصون است اما نسبت به سه گونه دیگر مصون نبوده و در صورت آلودگی به گونه های دیگرعلائم ممکن است شدید باشد لذا به افرادی که یک بار به بیماری مبتلا شده اند توصیه می شود واکسن دانگی را دریافت کنند تا ازعوارض خطرناک گزش دوم اجتناب گردد.
علائم و نشانه های بیماری
تقریبا %80 افراد آلوده به ویروس بی علامت و یا دارای علایم خفیف ( تب ملایم) هستند. %5 افراد آلوده دارای علامت هستند و تعداد بسیار کمی ازاین%5 از بیماری فوت می کنند. لائم این بیماری تب، سر درد، کمر درد، خارش و یا بثورات پوستی مانند جوش است. در کودکان علائم سرماخوردگی و یا اسهال و استفراغ مشاهده می شود اما احتمال بروز علائم شدید درکودکان بسیاربیشتراست. علائم معمولا 7-4 روز پس از گزش پشه علایم بیماری آشکار می شود. بنابراین اگر فردی از مکانهایی که ویروس دانگی درآنها شایع است باز گردد و پس از 14 روزعلائم بیماری را نداشته باشد به ویروس دانگی آلوده نشده است. به افراد دارای علائم خفیف توصیه می شود به پزشک مراجعه کنند و افراد دارای علایم شدید نیاز به بستری دارند.
تب دانگی در سه مرحله اتفاق می افتد: 1-تب 2-وخامت 3- بهبودی
درمان دنگی
درمان قطعی برای بیماری وجود ندارد ولی تشخیص زود هنگام و دسترسی به مراقبتهای پزشکی مناسب تا حدودی میزان مرگ و میر را کاهش می دهد. استفاده ازاستامینافن (پاراستامول) توصیه می شود اما مصرف مسکن هایی غیراسترویئدی مانند ایبروفن و یا آسپرین که رقیق کننده خون هستند و موجب خونریزی می شوند اجتناب شود.
عوامل خطر
سابقه عفونت قبلی به دنگی
تراکم جمعیت
عدم مدیریت پسماند
آب های راکد
تغییرات اقلیمی
جابجایی جمعیت
مسافرت به مناطق گرمسیری
پیشگیری و کنترل
ممانعت از ایجاد زیستگاه پشه
تخلیه اب های راکد
ممانعت از تجمیع آب زیر گلدانها
تخلیه روزانه سطل آشغال ها
حذف زباله های حجیم مانند نخاله های ساختمانی و لاستیک های اتومبیل که می توانند زیستگاه مناسبی برای پشه ها باشند
اقدامات پیشگیرانه جهت ممانعت از گزش پشه:
استفاده از توری و مواد دفع کننده حشرات
استفاده از لباس های پوشیده با استین بلند
استفاده ازاسپری و کرم های دفع کننده حشرات
اجتناب از حضور در اماکن پر جمعیت
واکسن
واکسن QDenga در بعضی ازکشور ها مجوزدریافت کرده است و فعلا برای کودکان و افرادی که یک بار به این بیماری مبتلا شده اند تجویز می شود.
1403/3/13
اگر شما هم از بی خوابی رنج می برید این پیشنهادات می توانند به شما کمک کنند
1- هر روز در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید حتی در روزهای تعطیل نیز در این ساعت از خواب بیدار شوید . ایجاد عادات مشخص می تواند در به خواب رفتن و خواب آرام موثر باشد.
2- کاهش مصرف الکل، کافیین، و دخانیات
کافیین خواب را به تعویق می اندازد و حتی تا 24 ساعت بر خواب تاثیرگذاراست. کافیین نه تنها در به خواب رفتن اثرگذار است حتی در بیدار شدن در حین خواب نیز دخیل است.
الکل می تواند به عنوان آرامش بخش ساعاتی پس از مصرف عمل کند اما پس ازسپری شدن این زمان برانگیختگی فرد و خواب ناخوشایند را موجب می شود.
در صورت استفاده از داروهای تحریک کننده مانند داروهای ضد احتقان و یا داروهای استنشاقی ضد اسم بیخوابی خود را به پزشک خود اطلاع دهید.
3- چرت های وسط روز را حذف کنید این چرت ها می توانند در به خواب رفتن شبانه موثرباشند.
4-ورزش منظم در خواب بسیار موثر است اما انجام فعالیت های ورزشی قبل از خواب موجب بی خوابی می شوند و حتی خواب را مختل می کنند لذا از انجام فعالیت ورزشی 3 ساعت قبل از خواب اجتناب کنید.
5- قبل ازخواب و در محل خواب از دیدن تلویزیون، جستجو درگوشی و لپ تاپ،استفاده از شبکه های اجتماعی اجتناب کنید
6- از خوردن و خوابیدن قبل از خواب اجتناب کنید.
مصرف غذا قبل از خواب سیستم گوارشی را فعال کرده و موجب تحریک بدن می شود. افرادی که از سوزش معده یا ریفلاکس رنج می برند بیشتر به این نکته توجه کنند.
آشامیدن قبل ازخواب کلیه ها و مثانه را تحریک کرده و موجب بیدار شدن شبانه می شود.
7- سعی کنید محل خواب شما ساکت و عاری از نورهای مزاحم باشد.
8- سعی کنید قبل از خواب نگرانی ها را فراموش کنید . قبل از خواب لیستی از فعالیت ها و کارهای روزبعد تهیه کنید تا افکار روز بعد شما را مشغول نکند . سعی در مدیریت افکارتان کنید تا مانع از خواب شما نشوند.
9- استرس خود را کاهش دهید. از گفتگوهایی که موجب عصبانیت شما قبل از خواب می شود ممانعت کنید. قبل از خواب از شریط استرس زا اجتناب کنید. از راهکارهایی مانند مدیتیشن، تجسم جهت رهایی از استرس استفاده کنید .
10- در صورتی که 9 توصیه بالا موثر نبودند به کلینیک خواب مراجعه کنید.
1403/3/13
خودسرانه بدون تجویز پزشک از آنتی بیوتیک استفاده نکنید !
آنتی بیوتیک ها تنها درمواردی که پزشک آنها را تجویزکرده اند استفاده شوند و مصرف آنها تا پایان دوره تجویز ادامه یابند و در صورت از بین رفتن علائم قبل از پایان دوره قطع نشوند.
آنتی بیوتیک ها از اجزای بدون جایگزین درمان هستند و سالیانه جان میلیون ها انسان را نجات می دهند. آنتی بیوتیک ها بر ویروس ها بی اثر هستند و تنها عوارض به همراه دارند و میکروب های خوب همزیست با انسان را از بین می برند وبستر را برای میکروب های بیماری زا مهیا می کنند. یکی از این میکروب های بیماری زا کلستریدیوم دفیسیل است که حضور پر رنگ آن موجب تخریب روده و حتی مرگ بیمار می شود.
مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها مقاومت میکروبی ایجاد می کند این مقاومت یکی از عوامل مرگ انسان هاست.
1403/2/30
تقریبا 100 گونه ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد. انتقال این ویروس بسیار سریع و توسط تماس پوستی است. نشانه های آلوده شدن به ویروس سالها پس از تماس مشخص می شود لذا مشخص نیست ویروس از چه شخصی انتقال یافته است.
معمولا با داشتن سیستم ایمنی قوی بعضی ازگونه های ویروس در طی 2 سال خود به خود از بین میروند اما در صورتی که از بین نرود می تواند مشکلات مختلفی مانند زگیل تناسلی و سرطان را به همراه داشته باشند
شناسایی الودگی به ویروس در بانوان با استفاده از پاپ اسمیر درآزمایشگاه امیرکبیر انجام میشود اما تا به حال روشی جهت شناسایی ویروس در مردان بدون زگیل تناسلی توسطFDA تایید نشده است و انجام تستی برای آن ممکن نیست اما مردان بدون علامت آلوده ویروس را انتقال می دهند.
متاسفانه این عفونت قابل درمان نیست اما پزشک می تواند زگیل تناسلی را با سوزاندن ، یخ زدن، لیزر و یا جراحی از نظر ظاهری از بین ببرد.
تقریبا 14 گونه از این ویروس عامل ایجاد سرطان دهانه رحم، مقعد، آلت تناسلی ، سرو گردن وحنجره هستند . به علت عدم آگاهی ویروس در ایران به طور سریعی انتشار می یابد!
بهترین راهکارپیشگیری از آلودگی واکسیناسیون است شایع ترین راه آلودگی از راه تماس جنسی است لذا رعایت اخلاق و حفظ حریم شخصی است.
واکسیناسیون دختران از 9 سالگی ودر پسران از 11 سالگی انجام می شود و تا 26 سالگی برای دختران و 21 سالگی برای پسران توصیه می شود. توصیه می شود واکسیناسیون قبل از اولین تجربه جنسی انجام شود.
خوشبختانه در حال حاضر واکسیناسیون در کلینیک پاپیلومای بیمارستان لولاگر دانشگاه علوم پزشکی ایران با واکسن خارجی گارداسیل با در دست داشتن شناسنامه و تعیین وقت قبلی توسط سایت کلینیک در روزهای زوج انجام می شود.